Croatia accommodation Kroatien Ferienwohnung Croazia appartamenti Chorwacja wczasy nad morzem Horvátország apartman Chorvátsko Chorvatsko Apartmaji Hrvaška Хорватия Отдых Apartmani Hrvatska Kroatië Appartementen Croatie hébergement Kroatien Ferienwohnungen Croatia apartments

Horvátországról Horvátország szállás apartmanok

Horvátország apartmanHorvátország szállás
Horvátországról és Adria, Isztria, Kvarner, Dalmácia

Google Horvátország
search: Web www.HorvatorszagiElszallasolas.huKépernyővédők
Plitvice
Trogir
Dubrovnik
Sibenik
Zadar

Minden hónapban háttér horvátországi motívumokkal és naptárral.
Wallpaper Horvátország Az 5-2024 itt találja

Videó
The queen of the Mediterranean [mpeg 10MB]
Presentation of Croatia's tourist offering. A tourist destination that is renowned worldwide.
Croatian National folklore [flash 15MB]

Általános és földrajzi adatok

Horvátország - Hrvatska
Terület: 56.542 km2
Tengeri felségvizek területe: 31.067 km2
Lakosság száma: 4.381.352
Főváros: Zágráb, 770.058 lakos
Tengerpart hossza: 5.835 km, ebből 4.058 km tengerpart a szigeteken és tengeri szirteken
Tengeri szigetek és szirtek száma: 1.185 - - ezek közül 67 sziget lakott, a legnagyobbak pedig Krk és Cres
Legmagasabb hegycsúcs: Dinara 1.831 m/af
Nemzeti összetétel: a lakosság többsége horvát nemzetiségű, a többi autochton nemzetiségek pedig szerbek, muzulmánok, szlovénok, olaszok és csehek.
Vallás: a lakosság többsége roma-katolikus vallású, kisebb része pedig ortodox és muzulmán vallású.
Hivatalos nyelv: horvát, latin betűs írásmód

Éghajlat

Éghajlat: a belföldön mérsékelten kontinentális, száraz és forró nyarakkal, valamint hideg és csapadékos telekkel

a hegyvidéken: hegyvidéki, hűvös nyarakkal és hóban gazdag, éles telekkel
a tengerparton: mediterrán, forró és nagyon száraz nyarakkal, valamint enyhe, de csapadékos telekkel
a januári átlaghőmérsékletek: belföld -1 - 3° C; hegyvidék -5 - 0° C; tengerpart 5 - 10°C
az augusztusi átlaghőmérsékletek: belföld 22 - 26° C; hegyvidék 15 - 20°C; tengerpart 26 - 30°C

A horvát tengerpart április és október között a legszebb. Nyáron a levegő hőmérséklete elérheti a 38oC-t is, ugyanakkor a tenger felszínének hőmérséklete kellemes 26oC-os. A főszezon (július, augusztus) a szórakozást, mozgalmas életet kedvelő vendégek számára előnyös, noha a horvát tengerpart elég sokoldalú ahhoz, hogy nyugodt oázis legyen azok számára, akik a zenétől, diszkókluboktól távol keresik nyugalmukat. Noha a március meghozza a tavaszi napsütést, olykor a kellemetlen záport is, míg a kora ősz, a szeptember és az október a csendes pihenést kedvelő vendégeknek nyújt ideális lehetőséget. Az utóidényben már nem zsúfoltak a strandok, a szobák is lényegesen olcsóbbak, azonban az időjárás még mindig kiegyensúlyozott és a tengervíz hőmérséklete is kellemes. Végül is Horvátországba az év minden szakában lehet jönni. Télen azonban, tekintet nélkül az enyhe földközi-tengeri éghajlatra, mégis szükség van melegebb holmira is. Noha a hőmérséklet szinte soha nem esik nulla pontig, a szél igen kellemetlen lehet.

Igazolványok, Vámszabályok

Utazási igazolványok:
Útlevél vagy valamely másik, nemzetközi szerződéssel elismert személyazonosító dokumentum, információk: a Horvát Köztársasság diplomáciai képviseletein külföldön, valamint a Horvát Köztársasság Külügyminisztériumában belföldön (tel.: 01/45 69 964).

Vámszabályok:
külföldi valuta korlátozás nélküli értékben ki- és behozható; míg a hazai valutára a határ 2.000,00 kuna
az értékesebb profi és műszaki felszerelést be kell jelenteni a határon
állatok kizárólag állatorvosi igazolással hozhatók be
idegen állampolgárok visszaigényelhetik a forgalmi adót 500,00 kuna feletti értékben vásárolt áru után a "Poreski ček" űrlap hitelesítésével az ország elhagyásakor

Alkohol- és sebességkorlátozások
A megengedett sebesség lakott területen 50 km/h, nyílt úton 80 km/h, amennyiben nincs másképp elő írva. Az autópályákon a megengedett sebesség 130 km/h. A vér legmagasabb megengedett alkoholtartalma 0‰.

Nagykövetségi képviselet Horvátországban

Magyar Köztársasság Nagykövetsége
Krležin Gvozd 11a, 10 000 Zágráb;
Tel: 01 4834 990, 4834 991;
Fax: 01 4834 948

Pénz

   =    currency convertor

Horvátország hivatalos pénzneme a kuna (1 kuna = 100 lipa)
valutát bankokban, pénzváltókban, postahivatalokban, valamint az utazási irodák, szállodák és kemping többségében, az Eurocsekkeket pedig csak bankokban lehet beváltani.
a bankok nyitvatartási ideje 7-19 óráig, szombaton 13 óráig; az ügyeletes bankok a nagyobb városokban vasárnap is nyitva tartanak


1, 2, 5, 10, 20, 50 Lipa aprópénz és 1, 2, 5 and 25 Kuna aprópénz

Kulturális-történelmi hagyomány

Horvátország, a viharos történelmi eseményeknek és a különböző kulturális hatásoknak köszönve, rendkívül gazdag kultúrtörténeti műemlékekben minden időszakból. Tengermelléki részét a mediterrán kultúra hatásai, ókori görög és római és koraközépkori műemlékek nagy száma, román stílusú egyházi hagyaték, valamint megóvott, jellegzetesen mediterrán urbánus közösség egész sora jellemzi. Horvátország kontinentális része a közép-európai kulturális kör része, és kiemelkedik világjelentőségű őskori leletek, régi erdők, várak és kastélyok, késő-középkóri és újkori kulturális műemlékek, valamint barokképítészeti példák nagy számával.

Sport, rekreáció, szórakozás

Sportpályák: az Adrián a szállodák és sátortáborok közelében nagyszámú tenisz-, kosárlabda-, strand röplabdapálya stb. található. Különösen népszerű a tenisz - Umag Isztriában és Split ATP, a brači Bol és Makarska pedig WTA tornák rendezői.
Vízi sportok: a nagyobb turistaközpontokban lehetséges csónakot, halászati és búvárfelszerelést bérelni, nagyszámú búváriskola és windsürfing - iskola is létezik. A Dobra és a Cetina folyón rafting túrákat szerveznek. Kajakozást és kenuzást vad vizeken a Kupa, Korana, Mrežnica, Cetina és Una folyókon szerveznek.
Hegymászás: minden nagyobb hegyen, különösen Gorski Kotarban, a Velebiten, az Učkán, Mosoron, Biokovon, Medvednicán, Žumberacka Gorán, Ivančicán és Papukon léteznek hegymászó utak, hegyi otthonok és menhelyek.
Szórákozás a magasabb kategóriás szállodák többsége rendelkezik kaszinóval és éjjeli klubbal, különösen Zágráb, Opatija, Umag, Poreč, Rovinj, Pula és Dubrovnik. Minden nagyobb városnak és fontosabb Adriai turistahelynek van diszkója, míg nyáron rendszeresek a szabad ég alatti táncesték és különböző szórakoztató jellegű rendezvények.